Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών

  • TopBanner

The Panhellenic Federation of Alzheimer's Disease and Related Disorders  is a non-profit organization that was founded in 2007. The Panhellenic Federation consists of 39 linked Associations of Alzheimer’s disease all over Greece. Its’ main objective is the coordination and cooperation of companies - members in the context of social contribution and awareness of the patient’s with dementia and their caregivers’ needs. Its’ aims are the creation of structures, services and conditions that improve the quality of life of patients and their carers, the promotion of research, the education and training for all the stakeholders, the provision of useful information and advice on dementia problems and the prevention of the marginalization of people with dementia.

Panhellenic Federation of Alzheimer’s Disease and Related Disorders
Petrou Sindika 13, 
PS 546 43 Thessaloniki
Greece

Phone: +30- 2310-810 411
Fax: +30-2310-925 802
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Website: http://www.alzheimer-federation.gr/

Administration Board 2019-2023:

President
M.
Tsolaki

Vice Presidents
I.
Kortsidaki
D.
Moraitou

Secretary General

Ev. Psounou

Treasurer

A. Liapis

Members

An.Doxakis, Chr.Vouxaras, El. Antoniadou, P. Voultsos, D.Rallis, An. Pantazaki, T. Papaliagkas,
Z.
Gkavopoulou, G. Papantoniou, Z. Iakovidou-Kritsi

                                                                          

Επιστολή της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας προς τον Πρωθυπουργό για την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα δικαιώματα των ασθενών


 

                                                         

                                                        


*ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

                                                       

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

 



                                                       

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                             

Θέμα: Μέτρα προστασίας των εργαζόμενων χρόνιων ασθενών
Αθήνα, 18 Μαρτίου 2020
Σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 14ης Μαρτίου 2020, με την οποία προσδιορίζονται τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας έχει γίνει αποδέκτης πλήθους μηνυμάτων σύγχυσης και ανησυχίας των εργαζόμενων χρόνιων ασθενών και καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας να νομοθετήσουν άμεσα επιπλέον διευκρινίσεις για την προστασία των ευπαθών ομάδων.
Στις προτάσεις της Ένωσης προς την Κυβέρνηση περιλαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

  • Προσδιορισμός από τον Ε.Ο.Δ.Υ. των ευπαθών ομάδων και των χρόνιων ασθενών που δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας.
  • Εφαρμογή ενιαίων κανόνων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, καθώς μέχρι στιγμής προβλέπονται διαφορετικές κατηγορίες δικαιούχων στους δύο τομείς.
  • Ακριβής περιγραφή της διαδικασίας που καλούνται να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι για την έγκριση του αιτήματος αποχής από την εργασία.
  • Προσδιορισμός ελεγκτικών μηχανισμών και των μέτρων που θα εφαρμόσει η πολιτεία για τους εργοδότες που αρνούνται ή αναβάλουν τη χορήγηση ειδικής άδειας.
  • Διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων.

Σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις, είμαστε βέβαιοι ότι η Πολιτεία θα επιδείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά για την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των χρόνιων ασθενών, οι οποίοι βάσει της επιστημονικής τεκμηρίωσης θα πρέπει να περιορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές επαφές τους και να παραμείνουν στο σπίτι. Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της σε αυτή την κατεύθυνση.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                  

Ανοιχτή επιστολή της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας προς τον Πρωθυπουργό

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2020

Με αφορμή την ανοιχτή επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία προς τον Πρωθυπουργό, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υποχρεούται να υπερασπιστεί δημόσια την κοινή φωνή, το έργο και τη διαδρομή των 40 συλλόγων μελών της.
Το Υπουργείο Υγείας με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή συμπεριέλαβε ορθά στην υπό σύσταση Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη Δημόσια Υγεία έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας. Πρόκειται για μία πολιτική πρωτοβουλία που υπηρετεί στην πράξη τις αρχές της δημοκρατίας και της συμμετοχικότητας. Αποτελεί δε, ένα από τα πρώτα, αλλά ουσιαστικά βήματα για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των ασθενών για τη θεσμοθετημένη συμμετοχή των εκπροσώπων τους στο διάλογο για τις πολιτικές υγείας, στα πρότυπα των περισσοτέρων ευρωπαϊκών κρατών. Με δημόσια ανακοίνωσή της, η Ένωση χαιρέτισε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία όχι ως μία δική της νίκη, αλλά ως μία νίκη των ενεργών πολιτών, καλώντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει το μέτρο σε όλες τις σχετικές διαδικασίες και επιτροπές.

 

Ακριβώς αυτή την κίνηση υψηλού συμβολισμού, η ΕΣΑμεΑ τη χαρακτηρίζει ως «προσβλητική και απαξιωτική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας». Για το λόγο αυτό, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να διασαφηνίσουμε τα ακόλουθα σημεία:

 

  • Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας είναι ένα τριτοβάθμιο όργανο και αποτέλεσμα μίας επταετούς διαδρομής στενής συνεργασίας των ομοσπονδιών και των συλλόγων της από όλη την Ελλάδα.
  • Ο ρόλος της είναι απόλυτα διακριτός ως προς την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Άλλωστε η ίδια η ΕΣΑμεΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μέλος του European Patients Forum και του European Disability Forum αναγνωρίζοντας και αποδεχόμενη τη διακριτή αποστολή τους. Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, πολλά από τα μέλη της ΕΣΑμεΑ είναι ταυτόχρονα μέλη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.
  • Βάσει του Καταστατικού της που είναι δημόσια προσβάσιμο στο διαδίκτυο, μέλη της ΕΣΑμεΑ μπορούν να γίνουν μόνο σωματεία ατόμων με αναπηρία. Η φράση «χρόνιες παθήσεις» συναντάται μόνο μία φορά στο σχετικό κείμενο των 34 σελίδων.
  • Είναι οξύμωρο ένας φορέας που στο παρελθόν έχει αρνηθεί τη συμμετοχή συλλόγων ασθενών, σήμερα να αξιώνει να παρουσιάζεται ως ο μοναδικός εκπρόσωπός τους που δικαιούται να ομιλεί.
  • Η Ένωση έχει απόλυτα διακριτό ρόλο και σε σχέση με τις ομοσπονδίες ασθενών. Από το Καταστατικό της δεσμεύεται ότι προσεγγίζει τα ζητήματα υγείας αποκλειστικά σε οριζόντια βάση και όχι υπό το πρίσμα συγκεκριμένων θεραπευτικών κατηγοριών.
  • Η διοικητική διάρθρωση της Ένωσης υπηρετεί τις αρχές της διαφάνειας, της συμμετοχικότητας και της αντιπροσωπευτικότητας. Δεν πρόκειται για ένα προσωποπαγές, αλλά για ένα συλλογικό όργανο. Ο Πρόεδρός μας εκλέγεται κάθε χρόνο και όχι πάνω από δύο φορές σε μία τετραετία. Οι αποφάσεις μας λαμβάνονται με ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων και όλες οι θεραπευτικές κατηγορίες συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο με συγκεκριμένη ποσόστωση. Επομένως, δε δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από άλλους φορείς.
  • Κάθε σύλλογος ή ομοσπονδία ασθενών έχει δικαίωμα να γίνει μέλος της Ένωσης. Το κάλεσμα συνεργασίας είναι ανοιχτό, διαρκές και χωρίς εξαιρέσεις.

 

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας θα επιμείνει στο δρόμο της σύνθεσης και του διαλόγου με όλους του πολιτειακούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς. Αναγνωρίζουμε και τιμούμε τον πολύτιμο ρόλο της ΕΣΑμεΑ και κάθε άλλου σωματείου των ατόμων με αναπηρία ή των ασθενών σε όλη την Ελλάδα. Η συνεργασία ανάμεσά μας αποτελεί κυρίαρχη προϋπόθεση για την παραγωγική συνεισφορά μας στην αντιμετώπιση των σύγχρονων υγειονομικών και κοινωνικών προκλήσεων.

 

Σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Στη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2020

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας αναγνωρίζει ότι η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας για την προαγωγή της πρόληψης, τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και την ανασυγκρότηση των αρμόδιων υπηρεσιών επιχειρεί πράγματι να θέσει το πλαίσιο για τη μετατόπιση του κέντρου βάρους του υγειονομικού συστήματος από τη θεραπεία στην πρόληψη. Ωστόσο, η μεγάλη πρόκληση έγκειται στη συγκεκριμενοποίηση των στόχων και την υλοποίησή του, με όρους συνέπειας και συνέχειας, υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 

  • Διασφάλιση των απαιτούμενων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων που θα ανταποκρίνονται στην κάλυψη των επιστημονικά τεκμηριωμένων αναγκών υγείας του πληθυσμού.
  • Συστηματική εποπτεία και αξιολόγηση της υλοποίησης και της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων.
  • Διϋπουργική, διεπιστημονική και διατομεακή συνεργασία σε όλα τα στάδια του σχεδίου, με την ισότιμη συμμετοχή φορέων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μη αναφορά σε κανένα σημείο του κειμένου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
  • Αναζήτηση διακομματικής συναίνεσης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του προγράμματος.
  • Ενεργός ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ως ένας σύγχρονος, ευέλικτος και αποτελεσματικός οργανισμός που θα ανταποκρίνεται στα αντίστοιχα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.
  • Θέσπιση κριτηρίων εγγραφής στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Δράσεων Δημόσιας Υγείας που να διευκολύνουν και όχι να αποτρέπουν τη συμμετοχή των οργανισμών που παρέχουν ουσιαστικό έργο.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα νομοθετήματα στο παρελθόν δεν εφαρμόστηκαν πλήρως την πράξη, όπως το 1997 επί υπουργίας Κώστα Γείτονα, το 2003 από τον Κώστα Στεφανή και το 2005 από τον Νικήτα Κακλαμάνη, καθώς δεν κατάφεραν να αναπτύξουν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες ή αντιμετώπισαν δομικές αντιστάσεις κατά την υλοποίησή τους.
Το Εθνικό Σχέδιο για τη δημόσια υγεία οφείλει να αποτελεί την αφετηρία μίας συνολικής μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας. Οι απαιτούμενες πολιτικές για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, το νοσοκομειακό περιβάλλον και το φάρμακο συνιστούν τους κρίκους της αλυσίδας ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου υγειονομικού συστήματος. Η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδιασμού για τη δημόσια υγεία και την προληπτική ιατρική παράγει αποτελέσματα οριζόντια για τους παραπάνω άξονες, απελευθερώνοντας ζωτικό χώρο και πόρους. Στη βάση αυτή, το πρόγραμμα οφείλει να αναπτυχθεί σε μία διαλογική σχέση ανατροφοδότησης με τους υπόλοιπους τομείς του υγειονομικού χάρτη.
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διαμέσου της θεσμοθετημένης πλέον συμμετοχής της στην Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας θα εργαστεί στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου και των επί μέρους προγραμμάτων του, με γνώμονα το μετασχηματισμό του συστήματος υγείας και τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής του κάθε πολίτη και των ευάλωτων ομάδων.

 

Ένωση Ασθενών Ελλάδας

 

Προς      κ. Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Υγείας

Κοιν.:    κ. Βασίλης Κοντοζαμάνη, Υφυπουργό Υγείας

           κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γεν. Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας

Θέμα: Αποκλεισμός των εκπροσώπων των ασθενών από την επιτροπή για τη φαρμακευτική δαπάνη,
τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα μητρώα ασθενών

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2020

Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί το Υπουργείο Υγείας να προβεί αμέσως στη συμπερίληψη εκπροσώπου των ασθενών στην επιτροπή για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την ολοκλήρωση των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη δημιουργία μητρώων ασθενών.
Με την υπουργική απόφαση της 30ης Ιανουαρίου 2020, ορίζεται η νέα σύνθεση της επιτροπής. Ωστόσο, ανάμεσα στα 24 μέλη της δεν υπήρξε και αυτή τη φορά χώρος για την εκπροσώπηση των ίδιων των ληπτών υπηρεσιών υγείας, έστω και με γνωμοδοτικό ρόλο, προκειμένου να διασφαλιστούν:

  • Η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτόκολλων που θα λαμβάνουν υπόψη την εμπειρία του ασθενούς και θα ικανοποιούν ζητήματα τήρησης.
  • Η εφαρμογή μητρώων ασθενών που θα καταγράφουν τα δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής και τις αντίστοιχες εκβάσεις, με γνώμονα τη βέλτιστη θεραπεία, την κλινική αποτελεσματικότητα, την οικονομική αποδοτικότητα και το ιατρικό απόρρητο.
  • Η παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία συνιστά όχι μόνο έναν οικονομικό δείκτη, αλλά ταυτόχρονα μία κρίσιμη πτυχή του συστήματος υγείας και του κοινωνικού κράτους.

Τόσο στην πρώτη συνάντησή σας με τους συλλόγους ασθενών στις 30 Ιουλίου 2019, όσο και στην ομιλία σας στο Πανελλήνιο Συνέδριό μας στις 28 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, είχατε επισημάνει την ασθενοκεντρική προσέγγιση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου και είχατε αναγνωρίσει την ανάγκη πιο ενεργού συμμετοχής των ασθενών στις πολιτικές υγείας. Παρά τη θετικό βήμα της δημιουργίας γραφείου επικοινωνίας με τους συλλόγους ασθενών στο Υπουργείο, η δέσμευση για την ισότιμη συμμετοχή μας παραμένει κενή αν και υπήρξαν ευκαιρίες εφαρμογής της, όπως η συγκρότηση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Δ.Υ. και η ανακοίνωση της σύνθεσης των επιτροπών HTA και διαπραγμάτευσης.
Η Πολιτεία και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας παραμένουμε φυσικοί σύμμαχοι, στην προσπάθεια βελτίωσης παρεχόμενων υπηρεσιών και της υγείας του πληθυσμού, καθώς και της άρσης των ανισοτήτων που καταγράφονται στην πρόσβαση. Σε αυτή την κατεύθυνση, ζητούμε από το Υπουργείο Υγείας την έμπρακτη επιβεβαίωση αυτής της «εθνικής συμμαχίας» προς όφελος του συστήματος υγείας και του κάθε πολίτη.

Με εκτίμηση,

 

Κουτσογιάννη Κατερίνα                                                                Δέδες Νίκος

Πρόεδρος Δ.Σ.                                                                   Γραμματέας Δ.Σ.

 

Δελτίο Τύπου

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την κλιμάκωση των ελλείψεων φαρμάκων

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2020

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κλιμάκωση του διαχρονικού προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων κατά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολίτων και σε ορισμένες περιπτώσεις τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας.
Η ανησυχία αυτή γίνεται εντονότερη όσο οι ασθενείς βρίσκονται ανάμεσα σε αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την έκταση των ελλείψεων ανάμεσα στον ΕΟΦ και τους φαρμακευτικούς συλλόγους. Για το λόγο αυτό απαιτείται η εφαρμογή ενός αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης και ελέγχου σε πραγματικό χρόνο.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει επιδεινωθεί την τελευταία δεκαετία, παρουσιάζοντας υφέσεις και εξάρσεις. Παράγοντες όπως η μειωμένη παγκόσμια παραγωγή ορισμένων σκευασμάτων, οι περιορισμένες εισαγωγές, η μη συστηματική κατανομή στην επικράτεια και ασφαλώς οι παράλληλες εξαγωγές, συνθέτουν τα κύρια αίτιά του. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου τα φάρμακα αξίας κάτω των 5 ευρώ αφορούν πάνω από το μισό όγκο των πωληθέντων σκευασμάτων ανά έτος, ο έλεγχος των εξαγωγών σε χώρες με υψηλότερες τιμές, θα πρέπει να συνιστά κυρίαρχο συστατικό της φαρμακευτικής πολιτικής, με γνώμονα το συμφέρον του Έλληνα ασθενή και πολίτη.
Η απάντηση σε αυτό το σύνθετο και πολυδιάστατο πρόβλημα θα πρέπει να ξεκινήσει από την τεκμηριωμένη καταγραφή της έκτασής του και να επεκταθεί στην εφαρμογή μίας σειράς μέτρων με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών:

  • Άμεση συγκρότηση ομάδας διαλόγου με τη συμμετοχή του ΕΟΦ και των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας, των φαρμακαποθηκών, των συνεταιρισμών, των φαρμακοποιών και των ασθενών.
  • Αναβάθμιση των εργαλείων παρακολούθησης και του παρεμβατικού ρόλου του συστήματος ελέγχου για τις ελλείψεις φαρμάκων από τον ΕΟΦ.
  • Ελεγκτικός μηχανισμός για την αξιόπιστη καταγραφή και παρακολούθηση των αποθεμάτων.
  • Απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών στους εξαγώγιμους κωδικούς όπου καταγράφονται ελλείψεις, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.
  • Ενίσχυση του μέτρου συνταγογράφησης με δραστική ουσία, ώστε να παρέχεται ευελιξία στον φαρμακοποιό να εξυπηρετήσει τον ασθενή.

Για την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος των ελλείψεων απαιτείται ένας συνεχής, δυναμικός και κάθετος έλεγχος σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Κυρίως όμως η πολιτεία οφείλει να διαθέτει, να αξιοποιεί και να επιβεβαιώνει τη στρατηγική πληροφορία σχετικά με την έκταση και την τάση του φαινομένου, προκειμένου να αναπτύξει τις αντίστοιχες πολιτικές παρεμβάσεις, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας

 

Προς    κ. Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Υγείας

Κοιν.:   κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, Υφυπουργός Υγείας

            κ. Παναγιώτης Κωτσιόπουλος, Γεν. Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας

            κ. Γιώργος Καλαμίτσης, Πρόεδρος Επιτροπής ελέγχου προστασίας

δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας

Θέμα: Ενεργοποίηση της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2020

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, καλούμε το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση της Επιτροπής ελέγχου προστασίας των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας.
Σύμφωνα με τον νόμο 4368/2016, η Επιτροπή ανέλαβε μία σειρά από αρμοδιότητες όπως 1) ο συντονισμός και η παρακολούθηση του έργου των Γραφείων Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας των Νοσοκομείων, 2) η συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας και 3) η απευθείας υποβολή περιοδικών πορισμάτων και αναφορών στον Υπουργό και 4) η ενημέρωση του κοινού μέσα από εκδηλώσεις, καμπάνιες και άλλες δράσεις.
Παρά τη νομοθετική κατοχύρωσή της,  το συμβολισμό που υπηρετεί η τοποθέτηση στη θέση του Προέδρου ενός εκπροσώπου των συλλόγων ασθενών και τη μεθοδική εργασία των μελών της, στην πράξη δεν επετράπη στην Επιτροπή να υπηρετήσει τους προβλεπόμενους σκοπούς σε όλο το φάσμα, καθώς:

  • Η Επιτροπή δεν διέθετε τους απαιτούμενους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα και να μεγιστοποιήσει τον κοινωνικό αντίκτυπό της.
  • Τα Γραφεία Δικαιωμάτων στα νοσοκομεία εξακολουθούν να μην είναι οργανικά τμήματα των ιδρυμάτων, με συνέπεια να αποδυναμώνεται η ισχύς και η αποτελεσματικότητά τους.
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν υποστελεχωμένα και επομένως αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες.

Στο παραπάνω πλαίσιο, καλούμε το Υπουργείο Υγείας σε διάλογο, ώστε να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη, ο οποίος μέσα από την ενεργοποίηση της Επιτροπής θα διασφαλίσει την πλήρη και αποτελεσματική λειτουργία των Γραφείων Δικαιωμάτων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Πρόκειται για ένα κοινωνικό μέτρο αιχμής, προς το συμφέρον της δημόσιας διοίκησης, του συστήματος υγείας και ασφαλώς του κάθε πολίτη, το οποίο θα συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των νοσοκομείων.

Ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση για μία συνάντηση εργασίας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Κουτσογιάννη Κατερίνα                                  Δέδες Νίκος

Πρόεδρος Δ.Σ.                                                 Γραμματέας Δ.Σ.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, Πέτρου Συνδίκα 13 Θεσσαλονίκη ΤΚ 546 43 Ελλάδα, Τηλ: 2310 810411, 2310 925802

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ξένια Μαΐοβη

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.